Mäyräkoiran rotumääritelmää

Näin netissä joskus muinoin Nöffi-lehteen kirjoitetun leikkimielisen rotumääritelmän ko koirasta, ajattelin itseni piristykseksi kirjoittaa sen pohjalta vastaavan kuvauksen mäyräkoirasta. Tässä tuotos.

Mitä mieltä on mäyräkoiraraati, tuntuuko tutulta?

Yleisvaikutelma

Mäyräkoiralta jos kysyy, niin se on iso, suuri tai valtava. Ilmentää omasta mielestään kiistattomasti älykästä voimaa. Kulmakunnan suurin ja majesteellisin koira, ilman muuta.

Tärkeitä mittasuhteita

Pystyy halutessaan vaivattomasti keksimään keinot hyppyyn tai kiipeilyyn voileivän nappaamiseen ruokapöydältä. Omaa lyhyet ja vankat eturaajat jotka toimivat erityisen hyvin luovissa puutarhatöissä sekä karkumatkojen toteutuksissa. Pitkä selkä venyy tarvittaessa koko sohvan/parisängyn mittaiseksi.

Luonne ja käyttäytyminen

Utelias, mukavuudenhaluinen, itsepäinen. Mäyräkoirien tiedetään kouluttaneen monet omistajat tottelevaisuusvalioiksi. Mitä mäyräkoira haluaa, sen mäyräkoira yleensä myös saa. Ritari Peloton, jolla ei paljon järki päätä pakota, kun on kyse lauman puollustamisesta.

Pää

Mäyräkoiran pää on umpiluuta, sijaitsee vartalon etuosassa.

Kieli

Luultavasti mandariinikiinaa. Suomen kielen ymmärrys varsin valikoivaa.

Silmät

Usein kiinni. Auki ollessaan soveltuvat mainiosti omistajan hurmausyrityksiin tai italo-western tyylisiin tiukkaakin tiukempiin kilpatuijotuskohtauksiin omistajan kanssa. Mäyräkoira käyttää silmiään myös aktiivisesti naapurikyttäykseen, ja yleiseen järjestyksenpitoon valvoen ohikulkijoita ulkonakin.

Korvat

Ne riippuvat siinä pään sivulla. Toimivat välillä kuulovälineinä ja välillä pelkkinä koristeina, mäyräkoiran kulloisenkin mieltymyksen mukaisesti.

Leuat/hampaat/purenta

Leuat ovat voimakkaat. Kovassa käytössä varsinkin elon alkutaipaleella. Käytetään varsin tehokkaasti  koko mäyräkoiran eliniän pehmolelujen – varsinkin niiden vinkuvien – teurastukseen. Mäyräkoiran leukojen tiedetään myös louskuvan varsin herkästi, sitä tehostaa yleensä kova ääni.

Kaula

Kaula yhdistää pään ja vartalon, siihen laitetaan kaulapanta. ”Kaulapanta? Kaulapanta! Sä laitoit mulle kaulapannan! Minne ollaan matkalla? Tuleeko kavereita? Eikai siellä sada…??”

Runko

Runko sisältää mm. mahan. Sinne uppoaa mittaamattomat määrät mitä tahansa syötäväksi luokiteltavaa (kompostiruokaa, hevosenkakkaa ja ..). Oveluudella myös ihmisruokaa. Jotkut ovat epäilleet että mäyräkoiralla maha ulottuu päästä hännäntyveen saakka.

Eturaajat

Etujaloilla voi vaivatta kaivautua kukkapenkkiin ja piha-aidan alle.

Takaraajat

Mäyräkoiran takaraajat osoittavat usein kohti kattoa. Takajalkojen holtiton heiluminen paljastaa koiran unen olevan sikeää sorttia –tätä ilmiötä saattaa tehostaa kovaääninen kuorsaus.

Häntä

Se on vehje peräpäässä joka heiluu, pyyhkii, paukuttaa ja nousee komealle gigolokaarelle mäyräkoiran päästäessä ilmoille vahtihaukkunsa – tai kun nähdään tarpeeksi vetävä tyttökoira. Nuoret mäyriäiset ajavat yleensä mielellään häntäänsä takaa, huolestuttaen monesti uusia omistajia mahdollisilla kysymyksillä mäyräkoiran mielenterveydestä.

Liikkeet

Mäyräkoira on laukkaaja, löntystäjä, hyppääjä, seisoja, vaanija ja hiipijä, riippuen päivästä ja erityisesti päivän säästä. Mäyräkoira tunnetaan myös pötköttämisestä, ”mietitääs nyt vielä hetki”- tyylisestä lakkoilusta kävelyllä, sekä mahdollisesta kiitolaukasta (ilmenee vain kotiinpäin kulkiessa) sen joutuessa väkisin sadesäällä lenkille.

Nahka

On päiviä, jolloin omistaja voi olla lähinnä sitä mieltä, että mäyräkoiran nahka sopisi erinomaisesti rukkasten tekoon.

Karvapeite

Mäyräkoiran karvapeite on kaksinkertainen, tuuhea ja tiukasti kankaisiin tarttuva. Ympäri vuoden!

Väri

Kierimisalustasta riippuen mitä tahansa vitivalkoisesta savenharmaaseen. Onnellisen mäyräkoiran haju tulee tässä tapauksessa epäonniselle omistajalle kaupan päälle.

Koko ja paino

Mäyräkoiran koosta sen verran, että se sopii just eikä melkein syliin/sänkyyn/sohvalle/aidan alta – eli käytännössä juuri sinne, minne vaan ylipäätään mäyräkoiraa on kielletty menemästä.

Virheet

Mitkä?? Tuomari oli epäpätevä puusilmä. Sitä paitsi satoi vettä ja naapurin Mustikin taisi olla paikalla.

Aurinkoista viikonjatkoa toivottaa Mauri-setä!

Mainokset
Categories: Uncategorized | 24 kommenttia

Artikkelien selaus

24 thoughts on “Mäyräkoiran rotumääritelmää

 1. Kylläpä osui nappiin!;)

 2. Todella totuudelta kuulostava rotumääritelmä, joitakin otteita siitä voisi poimia Viliin sopiviksi, varsinkin ”Luonne ja käyttäytyminen”. Kaunis kuva Maurista!

  • laukku

   Juu kuvaukset sopii varmasti kaikkiin suuriin persooniin rodusta riippumatta. 🙂 Kiitos kuvakehuista, onnistuinpa kerrankin saamaan otoksen niin etta Mauri katsoo suoraan kameraan.

 3. Tuula

  Ja syö mielellään saksanpaimenkoiria, traktoreita tai enduromoottoripyöriä välipalaksi;) mutta ihmisen mielestä niistä saa vain vatsanpuruja. Ääni kuulemma muistuttaa sakemannia, pesukoneen korjaajat oli revetä naurusta kun aukaisin oven ja näkivät mikä heitä odotti. Aivan ihana rotumääritelmä josta löytää oman koiransa aivan varmasti

  • laukku

   Joo, tuo pitäiskin lisätä vielä tähän määritelmään 🙂 Kiitos, tuota omaa melkein 10-v mäykkyäni tässä käytin tarinan lähteenä 🙂 ja PS: mäyräkoiran haukku on tosiaan iso haukku, meillä on käynyt tuo sama ilmiö monta kertaa – ihmiset repeää nauruun kun tajuavat mikä siellä oven takana on möykännyt 🙂

 4. Hihii…ihan loistava rotumääritelmä XD!!!

  • laukku

   Tänks Mari – tunnistitko tästä Maurin? 🙂 🙂

 5. Keh heh, kyllä nyt pistit pahat 😀 Me tääl nauretaan. Varsinkin niitä nahkarukkasia. *reps*

  • laukku

   Hih hih Myrsky, kiva jos tykkasitte 🙂 Piti keksia jotain kivaa kun on ollut niin pitkaan suru puserossa – ja mikas sen mukavampaa kuin mayrakoirasta puhuminen 🙂

 6. Hyvä rotumääritelmä.Olimme käymässä tuttavamme ostamalla kesämöksällä ja Kulmakunnan Suurinta tuli kiire hinata auton taakse, kun aidan takana käveli kaksi irlannin susikoiraa. Tosin en tiedä vaikka olisivat olleet narttuja, mutta varuiksi vedin Ossin piiloon, ettei se olisi niille koirille räksytellyt mäyräkoiran kielellä, että mitäs keskenkasvuisia te olette. Monet kohdat pätevät kyllä meidänkin urhoon:) Miten ne ovatkin niin samankaltaisia ja sitten kuitenkin niin erilaisia nää meidän mäykyt?Mauri-sedälle terveisii M-L ja Ossi

  • laukku

   Mauri-setä on myös kerran lähtenyt ”tositarkoituksella” ryntäämään naapurin irlanninsusikoiran rinnuksiin, mutta onneksi mäyräkoira oli hihnassa joten hyökkäys jäi vain haaveeksi…joo näissä tuntuu olevan paljon samaa, mutta tosiaan melkoisen yksilöllisiä persoonia ovat kaikki – sen takia ne onkin tietysti niin mainioita koiria 🙂 Terkkuja ja rapsutukset Ossille!

 7. Tuula

  Ja aatella, ennen ajattelin (meillä oli hoitokoirina mäyräkoiria ja rakastetaan edelleen niitä ja ovat hoidossa meillä vieläkin) ettei ikinä MÄYRÄKOIRAA hullumpaa rotua saa etsiä. Mutta kun se nyt kohtalon oikusta (kiitos Heidi Porvooseen) meillä on, en IKINÄ vaihtaisi rotua. Kyllä se tuo jännitystä ja iloa elämään! Ikinä ei ole samanlaista päivää, lenkkiä ja iäkkäät vanhempani ovat nuortuneet monta vuotta kun tuli kolmas ”vauva” taloon, joka päivä pitää käydä! Tunnen ja tiedän useita rotuja mutta tämä hukkaputki on kyllä todella persoona! Ja tämä meidän kadun pätkä tuntee jo Riitun ja saattaa mennä puoli tuntia että päästään tämä onneton 200 metriä väljemmille vesille

  Mutta uidaanko teillä, millä saisin Riitun järveen?

  • laukku

   Riitu kuullostaa olevan melkoisen suosittu siella teillapain, Mauri on myos kiva kaveri meidan taloyhtion lasten mielesta – Mauri pitaa lapsista paljon joten se menee itsekin usein katsomaan onko pihalla lapsia. Uimavinkkeja en oikein osaa antaa, kun tuo oma koira on niin uimahullu, etta sen kanssa pitaa vahtia ettei se ui liikaa….meilla kova sana on kelluvat uimalelut, joita mayrakoira noutaa mielellaan.

 8. Allekirjoitan täysin! Urhea Paavo uskaltaa kyllä ikkunasta haukkua ohi käveleville isoille koirille, kadulla onneksi ei.

  • laukku

   Hyva Paavo, kun pidat urheasti huolen etta kaikki tietaa etta talossa asuu mayrakoira – sinne on kenenkaan siis turha yrittaa! 🙂

 9. Hieno määritelmä – Nelli kunnostautuu erityisesti lenkkeilyn aikana. Jos ei mennä neidin haluamaan suuntaan niin pistetään pystyyn istumalakko. Ja jos annan periksi niin häntä heiluen jatketaan kiitolaukkaa 🙂

  • laukku

   Joo, minakin olen joskus jo ehtinyt pelastya etta onko Maurilla selka kipea tms kun se istuu lenkilla maassa kuin tatti. Ja kissan viikset, mayrakoira karauttaa silta seisomalta laukkaan, kun vaan ensin omistaja tajuaa etta mihin suuntaan pitaa kulkea 🙂

 10. Allekirjoitamme mäyräkoirapoikien kanssa tämän rotumääritelmän 🙂 Monesti on tullut todettua, että meillä Alphonse ei halunnnut kulkea teitä kuin tiettyyn suuntaan yhdessä vaiheessa. En koskaan saanut selville perimmäistä – tai edes sitä päällimmäistä – syytä moiseen käytökseen, mutta pistän sen rotumetkujen piikkiin 🙂 En käsitä mikä vika niissä joissakin teissä oli, että yhteen suuntaan kun mentiin, häntä heilui iloisesti, mutta annas olla, jos reitti yritettiin käydä toisin päin: neliraajajarrutus päälle ja välittömästi.

  Maurista ihana, kesäinen kuva 🙂 On se vaan niin komea nappisilmä ❤

  • laukku

   Heh, Alphonsella siis todellakin ihan samat rotumetkut tassa asialla kuin Maurillakin – en ole itsekaan ikina paassyt perille mista se oikein kiikastaa noiden reittien kanssa, muuta kun vaan etta ”nyt ei oikein huvita tanaan….” 🙂 🙂

 11. mäykyn emäntä.

  Sama täällä Ressun kans näiden lenkkikatujen suhteen. On olemassa yksi katu jota ei varmasti kävellä kuin yhteen suuntaan, jos toisinpäin yrittää tekee mäykky varmasti tenän. Perässä saa vetää ja valjaistakin kiemurtelee ittensä ulos. Mutta kun kävellään mäykyn haluamaan suuntaan on nelosvaihde päällä. Mutta mikäs se on kun vastaantulijoita pitää jo kaukaa jäädä oottelemaan ja seisomaan paikallaan niin kauan että menevät ohi. Se on vähän hankalaa pitkällä suoralla kadulla kun vastaantulijat näkee jo kaukaa. Pennusta saakka ollut sama tyyli ja yhä jatkuu vaikka herra täyttää ens keväänä jo 10-v.

 12. soile

  Juuri noin Tiina. Samu kääpiömäyräkoira on vähintään bernhardilaisen tai irlannin susikoiran kokoinen!! Todellisuudessa sohvaperuna ja ”mamman poika” (älkää kertoko kellekkään). Kulmakunnan kingi valmiina tappamaan jokaisen uroksen maan päältä, sillä onhan hän yksin uros. Koko maailma naaraita täyteen.Ja arvatkaako ,jos toiset koirat tietäisivät että se pissii ainakin joka toinen yö sisälle, 4v??? Kuonossa on AATELISKYÖMY ja kennelkin on MAGNIFIK,hän tietää sen,ja arvatkaako onko helppo osa olla hänen palveluskuntaansa???

 13. Nimetön

  Osui ja upposi 😉
  Kävelyyn voisi lisätä ”piiskattu luuska” tyyli vesisateella.
  T. Tappijalan Xandra ja Zelja

  • Joo, taikka Mauri-sedän tapauksessa ”kävelytaidon täydellinen kadottaminen sateella” 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: