Elliä ja komeilua

Sunnuntaisin olen yleensä pitänyt koirien hoitopäivän, ellei muita menoja ole. Viime sunnuntain sateinen ja kolkko ilma sopi tähän tarkoitukseen hyvin.

Mäyräkoiran kauneud komeudenhoito alkoi siis tällä kertaa mani-ja pedikyyrillä (= kynsien leikkuu ja tassukarvojen trimmaus), sitten käytiin furminaattorilla turkki läpi ja lopuksi harjattiin vielä kunnolla.

Hoidon lopuksi koitti korvien putsaus, ja mäyräkoiralle se kaikkein epämiellyttävin osuus – anaalirauhasten tyhjennys. Maurin ko rauhaset on aina tyhjentyneet hiukan huonosti, joten pyysin joku vuosi sitten eläinhoitajaa opettamaan minulle, miten voin tyhjätä ne itse kun näyttää siltä että ne koiraa vaivaavat.

”Mitä?? Ei mun pepussa mitään vikaa ole, se on täydellinen”

Maurilla on kerran ollut toisessa anaalirauhasessa paise, koska mahataudin seurauksena rauhanen tukkeutui ja tulehtui. Kokemus oli aika traumaattinen meille molemmille, koska paise ei näkynyt koiran kropassa mitenkään ennenkuin se puhkesi verta vuotaen – Maurin peffaan tuli siis yhtäkkiä vaan ylimääräinen verta vuotava reikä.

Tällä kertaa tyhjennyksen aikana Mauri vinkaisi hiukan, ja koska minusta näytti siltä että paikat on vähän turvoksissa, soitin varmuuden vuoksi maanantaille eläinlääkärin.

Eläinlääkäri kuitenkin totesi että rauhaset on tyhjät (tyhjennys onnistui) eikä paiseesta  tms näkynyt mitään merkkejä. Mauri on todennäköisesti vaan hangannut peppuaan maahan rauhasten ollessa täydet, että paikat oli ärtyneet. Hoidoksi saatiin suihkuttelua vedellä ja hydrokortisonisalvaa.

Tässä vaiheessa Mauri-setä oli kyllä jo melko kypsää kauraa – takapuolen käpistely kahtena peräkkäisenä päivänä loukkaa kuulemma vakavasti mäyräkoiran itsemäärämisoikeutta!

”Nyt riittää jo käpälöinti!”

Seuraavaksi onkin sitten ell:n ajanvarausvuorossa noutaja, sen vanha selkävaiva vihoittelee taas melko tavalla.

Mainokset
Categories: Uncategorized | 10 kommenttia

Artikkelien selaus

10 thoughts on “Elliä ja komeilua

 1. En ole tainnut sanoa, että Mauri on hyvin kaunis koirta, ei pelkästään komea. ♥ no nyt sen sanoin…
  Vilillä on myös kerran ollut anaalirauhasen paise, josta kehittyi avanne, kirjoitinkin siitä Vilin blogissa. Se pelästys on kyllä jäänyt mieleeni ja tulee aika ajoin tiirailtua sinne peppupuolelle. Toitoitoi, tähän saakka ollaan pärjätty ilman operaatioita. Kukas sitä oman peppunsa kronkkimisesta tykkäisi? Ihan aiheesta Mauri-setä murjottaa.

  • laukku

   Kiitos kiitos, minunkin mielestä Mauri on kyllä melkosen kaunis (ja komea) – mutta minä olenkin aivan jäävi itse tässä asiassa 🙂 Maurin isä ja veli ovat keränneet melkoisesti mainetta ja mammonaa näyttelykehässä, Maurin kanssa kehään ei koskaan menty puuttuvan toisen kiveksen vuoksi.

   Kävinkin lukemassa teidän anaalirauhasvaivasta, nämä on kyllä tosi kamalia vaivoja, täytyy nyt vaan toivoa että nämä vaivat pysyy säännöllisellä tarkkailulla poissa sekä meillä että teillä, eikä esim leikkaukseen tarvitsisi koskaan ryhtyä.

   Rapsutuksia Vilille!

 2. Voi Mauri-reppana, millaisia inhottavia kokemuksia!
  Lähetämme sulle superlämpöiset terveiset!<3

  • laukku

   Kiitti Mirkku söpöläinen, terveiset välitetty M auri-sedälle, joka piristyi välittömästi! 🙂

 3. Komppaan HooPeetä, Mauri on todellakin komea mäyräkoiraherra 🙂 Kaikki mäyräkoirat ovat ihania, mutta jotenkin aina pitkikset sydäntä lähellä, jostakin kumman syystä 😉

  Musta on aina ollut niin epäreilua että näyttelyissä eivät saa käydä ne joilla on kivespuutos tai kastraatio, pääseväthän niihin osallistumaan nekin nartut jotka on steriloitu. Ymmärrän kyllä, että näyttelyiden perimmäinen tarkoitus on rodun jatkamiseen tähtäävä arvostelu/tyypitys koirista, mutta jalostustarkastukset ovat sitten asia erikseen, eikö niitä voisi mieluummin muokata hieman ja päästää näyttelyihin sitten kaikki paperilliset.

  Meillä Alphonsella on kerran anaalit jouduttu tyhjennyttämään ellillä, sen jälkeen olen osannut asiaa syynätä ja tiedän, että pari löysän mahan päivää nostaa riskiä tukkeutuneisiin rauhasiin kummasti. Eli pidetään maha riittävän kovalla että anaalitkin tyhjentyvät; ilmeinen herkkyys siis Alfiella on olemassa siihen, että menevät tukkoon. Ja vatsavaivaisella koiralla ruokavalio on muutenkin kaiken A ja O; päivittäisillä luuaterioilla pidetään vatsa toiminnassa oikealla tavalla.

  • laukku

   Kiitos kehuista, ne on täten välitetty pääjehulle itselleen 🙂 Kyllähän näissä humppatukissa on minustakin sitä jotain erityistä, vaikka blogikamujen myötä on alkanut kuume nousemaan hiukan myös lk- ja kk-laatujen suuntaan 🙂

   Tuo näyttelysääntö on minustakin hiukan hassu, kun itsellä on sekä narttu että uros jotka on steriloitu/kastroitu, ja toinen voisi silti käydä näyttelyissä ja toinen ei. Ymmärrän kyllä että näyttelytoiminnan päätarkoitus on jalostus, mutta kyllä itseäni ainakin kiinnostaa myös koirieni vanhempien lisäksi näiden sisarusten ja muun lähisuvun tiedot, ennenkaikkea tietenkin terveyden mutta myös ulkomuodon ja käyttöominaisuuksien kannalta.

   Anaalivaivat on, sanonko suoraan että pers****ä, ihan kirjaimellisesti. Olet oikeassa, olen huomannut aivan saman eli ruokavaliolla voi vaikuttaa asiaan paljon. Ja hyvä niin, että jotenkin voi asiaan vaikuttaa. 🙂

 4. Mauri-setä on kivan näköinen. Eikä ikää paljasta mikään. Pari pientä harmaata karvaa kuonossa. Voin hyvin kuvitella, että koira loukkaantuu verisesti kun peräpäätä puristellaan. Ossilla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia anaalirauhasten kanssa. kerran ell niitä vähän puristeli ja sanoi, että nämä varmaan tyhjentyvät ihan itsestään. Sanoin, että jaa, ehkä sitä olisi jo huomannut, jos niiden rauhasten kanssa olisi jotain ongelmia. M-L ja Ossi

  • laukku

   Kiitos kehuista, Maurilla tosiaan kuono kyllä harmaantuu, mutta eläinlääkärikin sanoi viimeksi, ettei uskoisi muuten melkein 10-vuotiaaksi! 🙂 Olette onnekkaita jos Ossilla ei tätä vaivaa ole – sen olisi kyllä varmasti jo huomannut, joten siltä osin voi kyllä varmasti jo huokaista helpotuksesta!

 5. Täydellinen oot, pepaa myöden, mut komeet on 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggers like this: