Poikien välisestä ystävyydestä

Mauri-setä ei nuorempana koskaan ärhennellyt kenellekään. Kunnes samaan talouteen tuli noutaja-sisko. Sen jälkeen mäyräkoira on urheasti puolustanut siskoa kaikilta uroksilta henkeen ja vereen, oli siihen tarvetta tai ei….

Itsesuojeluvaisto on mäyräkoiralle tässä asiassa tuntematon käsite, se on mm. kerran karannut vastaan tulleen howavartin rintakarvoihin kiinni, ennenkuin ehdin silmää räpäyttää. Mauri roikkui hampaillaan Nelsonin (ko. hoffiuros) rintakarvoissa kiinni, ravistellen mielestään raivokkaasti kyseistä tunkeutujaa – tosiasiassahan mäyräkoira oli ainoa, joka heilui edestakaisin pitkänä pötkylänä hölmistyneen hoffin rintakarvoista roikkuen. Onneksi Nelson oli niin hyväluonteinen – ja varmaan ällistynyt – että tilanteesta selvittiin vaan sillä, että irrotin tulisieluisen ritarin leuat vieraan viettelijän karvoista.

Maurilla on kuitenkin pari uroskoiraa kaverina, joiden kanssa se tulee toimeen paremmin kuin hyvin.

Chimu, Perun karvaton koira jolla on kuitenkin karvat, on Maurin vanhin ja paras kaveri.

Chimu

Tutustuimme Chimuun aikoinaan koirapuistossa sen ollessa 10 kk ikäinen (Mauri oli reilun vuoden), ja nyt poikien kolkutellessa jo 10. ikävuotta niiden voi hyvällä syyllä sanoa olevan todella vanhoja kavereita. Niilläkin oli nuorempana pienet keskinäiset pullistelut, mutta kaverusten selvitettyä nämä asiat Mauri ja Chimu ovat tulleet aina niin hyvin juttuun, että ne voivat hyvin vaikka nukkua päällekäin samassa pinossa. Usein autoillessa ne  istuvatkin takapenkillä niin, että mäyräkoira on poikittain perulaisen mahan alla.

Maurilla ja Chimulla on voimassa elinikäinen YYA-sopimus, ja varsinkin mökkeillessä se tulee hyvin esiin – kummallakin on pihamaalla oma posti, jonne  rynnätään tarvittaessa reviiriä puolustamaan muilta.

Näiden poikien välinen suhde on suorastaan liikuttavan mutkaton ja voimakas.

Pojat vahtihommissa mökillä

Chimun lisäksi tapaamme myös säännöllisesti australianterrieripoikaa Ringoa, jonka ”sisko” Dessi on ollut Maurin mielitietty jo nuoresta asti. Siitä huolimatta pojat tulevat toimeen ilman mitään ylimääräisiä puhinoita.

Uroskoirat tuntuvat tässä tapauksessa jotenkin narttuja helpommilta – niiden selvitettyä keskinäisen marssijärjestyksensä ei ylimääräistä nahistelua yleensä ole tarvittu. Narttujen kanssa, siis ainakaan tuon oman koiran kanssa, ei kyllä ikinä oikein ota selvää mistä kulloinkin tuulee.

Koirien kanssa taitaa olla vähän sama juttu kuin meillä ihmisillä – naisilla on oikeus muuttaa mieltään koska vaan ja mistä vaan…. 🙂

Lopuksi vielä ihana videonpätkä varsin omatoimisesta mäyräkoirapojasta 🙂

Pallopeli

Mainokset
Categories: Uncategorized | 6 kommenttia

Artikkelien selaus

6 thoughts on “Poikien välisestä ystävyydestä

 1. Tuo video on joskus tullut vastaan ja on aina yhtä hauska 🙂 Mäyräkoira huvittaa itseään oikein mallikkaasti 🙂

  Nuo koirien väliset ystävyyssuhteet ovat ihana juttu; varsinkin kun näkee, miten syvästi ilahtuneita koirat ovat tavatessaan ystävänsä 🙂 Ja tuo kuvaus Maurin ja hoffin kohtaamisesta! 😀 Juurikin näin, mäyräkoiran koko ei ole este yleensäkään missään vaiheessa, mutta ei erityisestikään siinä tapauksessa, että pitää karkottaa tunkeilijat; aivan sama mikä jätti siinä on vastassa, se painaa mäyräkoiran vaa’assa mitättömän vähän 😉

  • laukku

   Joo, tämä tilanne hoffin kanssa tuli tosiaan yllättäen nurkan takaa, kun oltiin metsässä ja Mauri oli irti. Hetken aikaa luulin tosissani, että tämä on Maurin loppu, mutta onneksi ei sentään – siitä on järki ja realismi kaukana kun nämä mäyräkoira alkaa puolustustehtäviin!

 2. Jep, erityisen haastavaa se on korkean dominanssin omaavan koiran kanssa, ihan kauheasti ei kolahtele perille ihmisen käskyt ja komennot kun koira näkee punaista. Tässä vähän jännätään, että mihin suuntaan tuo pienempi otus lähtee kasvamaan, kun malli on mikä on…hyvin pitkälle on samanlainen pentuaika kuin Alphonsellakin: nopeasti alistutaan tutuille uroksille, vanhemmille koirillekin joskus; sama kaava siis näyttäisi olevan. Ja sitten todennäköisesti yhdessä yössä tapahtuu muutos, kuten kävi Alfien kanssa, eipä enää hymyilty toisille uroksille, irvisteltiin vaan.

  Aslanilla on tosin enemmän miellyttämistaipumusta, mitä tulee ihmisiinsä, joten toivottavasti se esiintyy sitten siinä muodossa, että tottelee häiriötilanteissakin paremmin kuin Alphonse. Mene ja tiedä, sittenhän sen näkee kun pääsee pentuvaiheen ohi. Nyt jo haastaa tosissaan Alphonsea välillä ja vanhempi antaa aika paljon löysää, kunnes sitten napsahtaa kuin kuminauha ja kenelläkään ei ole enää hauskaa sen jälkeen, varsinkaan Aslanilla 🙂

  On ne melkoisia, nuo mäyriäiset…ja hetkeäkään en vaihtaisi pois! 🙂

  • laukku

   Alphonsella tuntuukin olevan erikoisen pitkä pinna perheen kuopuksen kanssa, se jos mikä on tervepäisen koiran merkki! Mauri ei tosiaan näe eikä kuule minua ollenkaan siinä vaiheessa, kun ”suurhälyytys” on päällä, mutta normihaukunnassa kyllä uskoo, kun sanon että riittää jo. Mäyräkoira on kyllä ehdottomasti minun rotu, en päivääkään vaihtaisi pois minäkään 🙂

 3. Tuo video oli mainio. Tuolla Chimulla on sentään turkki vaikka kuuluukin rotuun Perun karvaton koira. Näin kerran telkkarista dokumentin ja niitä täysin karvattomia ei synny pentueeseen aina kuin osa. Osalla on turkki päällä ja se turkki kyllä tekee ne huomattavasti kauniimmaksi. Ossikin on hyökännyt uroshoffin kimppuun. Tosin molemmat olivat kiinni ja Ossihan on aina mutta siitä meinasi tulla suurrähinä joten kiskoimme koirat nopeasti erilleen ja jatkoimme matkaa. M-L ja Ossi

  • laukku

   Joo kyllä minustakin nuo perulaiset on kivemman näköisiä turkin kanssa, Chimulla on vielä todella hieno väritys muutenkin turkissaan. Lohdullista tietää että ainakin Ossilla on näköjään yhtä hurjat luulot itsestään kuin Maurillakin 🙂 Onneksi tekin kuitenkin selvisitte hoffi-kohtaamisesta naarmuitta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: